De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag tijdens de G20 in China in gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan bevestigd dat de VS Turkije bijstaat bij het vervolgen van coupplegers. 

Turkse militairen deden 15 en 16 juli een poging de macht te grijpen in Turkije. De poging mislukte en volgens Erdogan zit een rivaal van hem, Fethullah Gülen, achter de couppoging. 

De 75-jarige moslimgeleerde Gülen woont al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Gülen was eerder een bondgenoot van Erdogan in de strijd tegen de wereldlijke elite in het land die vooral steunde op de militairen.

Strijd

De afgelopen jaren zijn Gülen en Erdogan in een bittere strijd verwikkeld geraakt over de koers van het land en de autoritaire regeerstijl van Erdogan die al dertien jaar aan de macht is.

Sinds de couppoging heeft Erdogan tienduizenden vermeende Gülen-aanhangers laten oppakken of ontslaan. Turkije heeft de VS om uitlevering van Gülen gevraagd, maar de Amerikaanse autoriteiten stellen dat Turkije eerst met bewijzen moet komen voor diens betrokkenheid bij de couppoging. 

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gesproken met de Turkse president. In een reactie laat Merkel weten een kans te zien om het geschil tussen de EU en Turkije over de visumplicht op te lossen in de komende weken. "Overleg met de Europese Commissie gaat nog altijd intensief door."

Merkel verwacht tevens binnenkort met positief nieuws te kunnen komen over de militaire basis in Turkije die wordt gebruikt door de Duitsers. Sinds juni mogen de Duitse autoriteiten de basis niet bezoeken nadat de Bondsdag de volkenmoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk erkende. De Duitse regering nam daar direct afstand van.

Compilatie: Dit gebeurde er tijdens de couppoging in Turkije