Europese landen gaan bekijken hoe ze eensgezind kunnen omgaan met de spanningen in Europa als gevolg van de mislukte staatsgreep in Turkije. 

Hoewel de conflicten binnen de Turkse gemeenschap van land tot land verschillen, is een gecoördineerde aanpak verstandig, zo bleek uit overleg tussen EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Bratislava. De bewindslieden waren bijeen in de Slowaakse hoofdstad om de moeizame betrekkingen met Turkije te verbeteren.

"Het is van belang dat de harmonie blijft en geen sfeer van intimidatie wordt gecreëerd", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag over het exporteren van Turkse problemen naar Europese landen. "We willen geen intimidatie en stigmatisering in onze samenlevingen, en verwachten ook van Turkije een actieve bijdrage."

EU-buitenlandchef Federica Mogherini gaat de problemen in de diverse EU-landen inventariseren en Nederland treedt met een aantal landen in overleg, aldus minister Koenders.

Premier Mark Rutte zei vrijdag overigens geen bewijzen te zien voor directe inmenging van de Turkse regering in Nederland.

Confrontaties

Wel is het ook in Nederland onrustig sinds de coup in Turkije. De spanningen treffen bijvoorbeeld scholen waarbij ouders van Turkse komaf hun kinderen weghalen bij onderwijsinstellingen met een vermeende ideologische achtergrond die niet bij hen past. 

Ook kwam het tot confrontaties tussen verschillende stromingen binnen de Turkse gemeenschap, bijvoorbeeld in Rotterdam. Turkse-Rotterdamse organisaties stuurden naar aanleiding daarvan zaterdag een open brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, waarin zij hem verwijten dat hij niet genoeg doet om de Turkse Nederlanders in de stad te verbinden. De burgemeester stelde vorige week tijdens een raadvergadering dat het binnen de Turkse gemeenschap ontbreekt aan een "democratische opvoeding". 

De organisaties willen dat Aboutaleb iets concreets doet tegen de toenemende polarisatie. Daarom willen zij op korte termijn in gesprek met de gemeente, stelt RTV Rijnmond.

Aangifte doen

Als gevolg van de onrust in de Turkse gemeenschap zijn er ook al 175 aangiften gedaan van onder meer bedreiging. In Amsterdam riep hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zaterdag Turkse Nederlanders op die zich geïntimieerd en bedreigd voelen, om aangifte te blijven doen. "Ga vooral naar de politie", zei hij voor de camera van AT5

In Amsterdam kwam het in de afgelopen anderhalve maand tot achttien aangiftes van Turkse Amsterdammers die zich bedreigd voelen. Naar aanleiding van die aangiftes zijn er echter nog geen aanhoudingen verricht.

Gülenisten

Ook in landen als Duitsland, Denemarken en België zijn conflicten ontstaan tussen aanhangers van het Erdogan-regime en sympathisanten van het vermeende brein achter de couppoging, de in de VS woonachtige Fethullah Gülen.