Turkse minister weg om reeks bomaanslagen

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala vertrekt uit het kabinet. Dat heeft premier Binali Yildirim woensdag bekendgemaakt.

Het vertrek van Ala is het gevolg van een serie bombardementen in het land die worden toegeschreven aan Islamitische Staat (IS) en Koerdische opstandelingen. Deze aanvallen kwamen de minister op flink wat kritiek te staan.

Volgens een bron bij de regering-Yildirim baarden Ala's ''onvermogen te voldoen aan de verwachtingen over zijn veiligheidsbeleid'' president Erdogan grote zorgen. Ook enkele benoemingen die Ala deed, konden niet op instemming van hogerhand rekenen.

''Erdogan verwacht een veel effectievere strijd tegen de beweging van Fethullah Gülen'', zei de ingewijde met een verwijzing naar de geestelijke die de Turkse regering beticht van het op touw zetten van de couppoging.

Minister van Arbeid Suleyman Soylu wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Die bekendmaking werd woensdagavond live uitgezonden op de Turkse televisie.

Syrië

Ankara zit in de maag met IS en de Koerden. Eerder woensdag maakte president Recep Tayyip Erdogan bekend een 'IS-vrije strook' te willen creëren langs de grens met Syrië.

Een week geleden stuurde Turkije troepen de grens over om "alle terroristische elementen" in het grensgebied bij Jarablus te elimineren. Volgens een Turkse generaal is dat inmiddels bij 32 dorpen gelukt, meldt CNN Türk.

Lees meer over:
Tip de redactie