Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft een lijst gepubliceerd met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Het gaat om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. 

Ook worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse weekblad Zaman Vandaag.

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de 'terroristische' Gülen-beweging hard aangepakt door de Turkse autoriteiten. 

Ook in Nederland heeft dat tot spanningen geleid. Bij verschillende vermeende 'Gülen-scholen' staan bewakers en tientallen ouders hebben hun kinderen van school gehaald. 

De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd.

Maandag sprak minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hier nog over met zijn Turkse ambtgenoot Mevut Cavusoglu. Premier Mark Rutte besprak de kwestie zaterdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

"Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien", aldus Koenders maandag.

Politiek

In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd op de publicatie van de lijst. Meerdere kamerleden uitten op Twitter hun ongenoegen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het heeft kennisgenomen van het artikel. "Het betreft op het eerste gezicht informatie die afgelopen weken al in de Nederlandse pers en op social media aan de orde is geweest", aldus het ministerie.

"De schrijver van het artikel verwijst ook naar berichtgeving in de Nederlandse pers hierover." Het ministerie herhaalt dat stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, voor Nederland onacceptabel is. "Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht".

Arrestaties

Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de 'terroristische' Gülen-beweging hard aangepakt. Er zijn meer dan 20.000 mensen aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid.

Tienduizenden ambtenaren verloren hun baan of zijn geschorst.

'Lijst is propaganda'

De 'Gülen-lijst' is duidelijk een geval van propaganda zegt Hakan Büyük van Zaman Vandaag. "De krant is weliswaar opgericht door Gülen-sympathisanten, maar wij zijn geen Gülenisten, wij zijn journalisten", zegt hij.

De Belgische en Franse editie van Zaman Vandaag besloten eerder te stoppen vanwege bedreigingen die werden geuit. Ook de Nederlandse redactie heeft te maken met bedreigingen.