Obama en Erdogan ontmoeten elkaar op 4 september

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan zullen elkaar op zondag 4 september ontmoeten. 

Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. De presidenten spreken elkaar in China, waar op 4 en 5 september de G20 wordt georganiseerd. 

De Amerikaanse vice-president Joe Biden was eerder deze maand nog in Turkije. Hij sprak toen onder meer met de Turkse premier Binali Yildirim over de mislukte coup en de manier waarop Turkije hierop heeft gereageerd. Turkije is boos op de VS omdat Amerikaanse steun voor Erdogans beleid na de coup uitbleef. 

Ook over de situatie in Syrië zitten Turkije en de VS niet op één lijn. Amerika steunt de Koerdische YPG-rebellen in de strijd tegen terreurgroep IS, terwijl Turkije de Koerden op dit moment juist aanvalt in Noord-Syrië.

Na de G20 zal Obama doorreizen naar Laos, waar hij naar alle waarschijnlijkheid ook de omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte zal ontmoeten tijdens een speciale bijeenkomst van leiders uit de regio.

Tip de redactie