Koenders kritisch over nasleep coup Turkije

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag in Ankara kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop in Turkije is gereageerd na de mislukte coup in juli.

Hij deed dat maandag in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.

Volgens Koenders moeten er grenzen zijn aan hoe ver het Turkse optreden kan gaan. "Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien", aldus de bewindsman.

Ook heeft Koenders zijn zorgen overgebracht over de opgelopen spanningen in Nederland tussen Turkse groepen. "Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel", aldus Koenders. Wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt is een zaak voor Nederland, waar buitenlandse regeringen niets over te zeggen hebben, aldus Koenders.

De minister heeft zich daarnaast kritisch geuit over de discussie over herinvoering van de doodstraf. "Ik heb benadrukt dat de doodstraf onder geen beding is te verenigen met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en met Europese waarden. Zeker voor een land dat lid wil worden van de Europese Unie."

"Turkije is een NAVO-partner en bondgenoot in de aanpak van de migratiecrisis en de bestrijding van terrorisme. Er zijn veel onderwerpen waarin we een gezamenlijk belang hebben. Het is daarom belangrijk om een intensieve dialoog te blijven voeren met het land", benadrukt Koenders.

Brief

Vorige week werd al aangekondigd dat een van de onderwerpen op Koenders' agenda de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam zou zijn. Die schreef in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

De Turkse inmenging werd zaterdagavond al op het hoogste niveau besproken toen premier Mark Rutte belde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Rutte vertelde Erdogan dat ons land geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereert. De premier vroeg de Turkse president ook hulp om dat te voorkomen.

Lees meer over:
Tip de redactie