Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat begin volgende week op bezoek naar Turkije. Het is voor het eerst sinds de mislukte militaire staatsgreep medio juli dat een Nederlandse bewindsman het land aandoet.

Koenders zal tijdens het anderhalve dag durend bezoek onder anderen spreken met zijn Turkse ambtgenoot en oppositiepartijen. Hij zal opnieuw hameren op het respecteren van de rechtstaat door de Turkse regering. Sinds de couppoging zijn duizenden mensen opgepakt en hebben tienduizenden hun baan verloren.

Het kabinet vindt dat bij een verdere verslechtering van de rechtstaat de EU-subsidies aan Turkije moeten worden gekort. Een rode lijn voor het kabinet is herinvoering van de doodstraf. Die roep klinkt sinds de mislukte machtsovername weer vaker in Turkije.

Ook zal hij opnieuw duidelijk maken dat spanningen in Turkije niet geëxporteerd mogen worden naar Nederland, zei Koenders donderdag. De Turkse regering beschuldigt Fethullah Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten. In ons land zijn sinds het falen van de staatsgreep spanningen binnen de Turkse-Nederlandse gemeenschap.