Turkije heeft de Verenigde Staten dinsdag formeel om uitlevering van de geestelijke Fethullah Gülen gevraagd.

Dat laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het uitleveringsverzoek heeft geen verband met de mislukte staatsgreep in Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet eerder weten Gülen te verdenken van betrokkenheid bij de coup. 

"We kunnen bevestigen dat Turkije om uitlevering van Gülen heeft gevraagd", aldus het ministerie. Het verzoek van de Turken is gebaseerd op andere kwesties waar Gülen voor wordt gezocht. Het is echter niet duidelijk om welke kwesties het precies gaat.

Video: Amerikaanse Buitenlandse Zaken reageert op verzoek Turkije

Amerikaanse Buitenlandse Zaken reageert op uitleveringsverzoek Turkije
Amerikaanse Buitenlandse Zaken reageert op uitleveringsverzoek Turkije

Aanhangers

De staatsgreep op 15 juli mislukte. Sindsdien zijn in Turkije duizenden vermeende aanhangers van Gülen opgepakt. Ook worden scholen, universiteiten en media die banden hebben met Gülens beweging gesloten.

Arrestatiebevel

Begin augustus vroeg Turkije al om uitlevering van Gülen aan de VS. Er werd toen in Turkije ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de geestelijke. Op 13 augustus vroeg de hoofdaanklager van Istanbul om Gülen in voorlopige hechtenis te nemen. De Amerikanen hebben echter altijd gesteld dat Turkije met bewijzen moeten komen.

Gülen dringt zelf aan op een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen in aanloop naar de gefaalde staatsgreep.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt woensdag een bezoek aan Ankara. In de Turkse hoofdstad ontmoet hij president Erdogan en premier Yildirim.