Het Turkse leger heeft maandag aanvallen uitgevoerd op het noorden van Syrië. Het artillerievuur heeft Koerdische troepen ten noorden van Manbij en IS-doelen bij Jarablus geraakt.

Dat heeft de Turkse zender NTV gemeld.

De regering in Ankara had maandag gezworen het grens gebied "volledig op te schonen" van alle militante groeperingen die daar aanvallen uitvoeren tegen Turkije.

De afgelopen maanden nam het aantal bomaanslagen op Turks grondgebied toe. Veel van de aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat en de militante takken van de Koerdische PKK.

Mortiergranaten

Turkije heeft dinsdag ook doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië bestookt met mortiergranaten. Er werden veertig granaten afgevuurd op vier doelen in de grensstreek van Syrië.

Dat was volgens de Turkse autoriteiten een reactie op een aanval op de Turkse grensplaats Karkamis. Daar kwamen twee mortiergranaten neer. Er zijn daarbij voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Onacceptabel

De Turkse premier Binali Yıldırım liet eerder optekenen dat een machtige Koerdische regio in het noorden van Syrië voor Ankara "onacceptabel" is. De vrees bestaat dat de PKK in het zuidoosten van Turije daar baat bij heeft. 

De Koerden in Syrië grepen in 2011 de opstand tegen de regering aan om in het noordoosten van Syrië een eigen bestuur op te zetten. De Koerdische militie YPG vecht ook tegen Islamitische Staat en wordt in die hoedanigheid gesteund door de VS en andere westerse landen die IS willen vernietigen.

Turkije echter bestrijdt de YPG omdat de militie banden onderhoudt met de als terroristische organisatie bestempelde PKK. 

In 60 seconden: De PKK

Animatie door In60seconds