Tientallen doden door aanslag tijdens bruiloft in Turkije

Bij een bomaanslag tijdens een bruiloft in de Turkse stad Gaziantep zijn zaterdagnacht zeker dertig mensen omgekomen. Volgens de autoriteiten zijn ook 94 mensen gewond geraakt.

De explosie vond volgens lokale media plaats om 23.00 uur (lokale tijd).

Een luide knal was te horen bij een trouwzaal in de wijk Akdere, waar een huwelijksceremonie gaande was. Het was niet duidelijk hoeveel mensen daarbij aanwezig waren. 

De lokale bevolking is opgeroepen bloed te doneren voor de slachtoffers.

Justitiespecialist Samil Tayyar van de Turkse regeringspartij AKP liet zaterdagavond in een korte verklaring weten dat het om een zelfmoordaanslag van Islamitische Staat zou gaan, ook de vicepremier van Turkije Mehmet Simsek zei tegen Turkse media dat het om een zelfmoordaanslag gaat. 

De aanslag is nog niet opgeëist.

Politiebureau

Gaziantep ligt in het zuidoosten van Turkije, zo'n 60 kilometer van de Turks-Syrische grens. Begin mei werd de stad ook al getroffen door een bomaanslag. Er ontplofte toen een bom in een auto naast een politiebureau. Hierbij werden twee agenten gedood en raakten 13 mensen gewond.

De afgelopen week vonden er al meerdere zelfmoordaanslagen plaats in Turkije. Een aantal daarvan zijn opgeëist door de militante tak van de Koerdische beweging PKK.

Veiligheidsrisico

De Turkse overheid heeft het veiligheidsniveau opgeschroefd na de eerdere aanslagen. Premier Binali Yildirim waarschuwde eerder al dat er meer aanslagen zouden volgen.

In juli kwamen bij drie zelfmoordaanslagen op het vliegveld van Istanbul 45 mensen om het leven. Dit was tot nu toe de dodelijkste aanslag in de reeks van aanslagen in Turkije dit jaar.

Video: Chaos in Turkse stad Gaziantep na aanslag tijdens bruiloft

Lees meer over:
Tip de redactie