Demonstratie Koerden in Rotterdam ontaardt in vechtpartij

Een demonstratie van Koerden in Rotterdam is zaterdagavond uitgelopen op een vechtpartij. Voor- en tegenstanders van PKK-leider Öcalan raakten slaags met elkaar.

De politie wist tijdens de demonstratie de Koerdische demonstranten en enkele Turkse tegendemonstranten nog uit elkaar te houden. Maar na de demonstratie gingen deze groepen alsnog met elkaar op de vuist.

De ME greep vrij snel in en wist de vechters weer te scheiden. Er is niemand aangehouden.

In totaal kwamen er 150 Koerden bijeen voor de mars. Zij wilden hiermee steun betuigen aan Koerden in Turkije, die volgens de demonstranten 'monddood’ worden gemaakt door de Turkse regering.

Vlaggen

De Koerden liepen van het Stadhuisplein naar het Schouwburgplein. Zij zwaaiden met Koerdische vlaggen en vlaggen met de afbeelding van Abdullah Öcalan, de leider van de militante tak van de Koerdische beweging PKK. Öcalan zit al jarenlang vast in een cel in Turkije.

Het conflict tussen de Turkse regering en de PKK is weer opgelaaid na een aantal aanslagen de afgelopen week, waarbij veel doden en gewonden vielen. Turkije heeft het veiligheidsniveau opgeschroefd.

Aboutaleb

De Turkse regering claimt dat er connecties zijn tussen de PKK en de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen. Deze zou echter de mislukte coup van half juli zitten, al ontkent Gülen dat zelf ten stelligste.

Eerder verliepen ook demonstraties van Turken in Rotterdam na de mislukte coup rumoerig. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de Turkse gemeenschap opgeroepen om kalm te blijven en de politieke spanningen in Turkije niet over te brengen naar Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie