VS onderzoekt in Turkije vermeende criminele activiteiten Gülen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurt een team naar Turkije om te onderzoeken of de in de Verenigde Staten woonachtige Fethullah Gülen achter criminele activiteiten zou zitten. 

Dat heeft een medewerker van de Obama-regering vrijdag (lokale tijd) bevestigd.

Na de mislukte staatsgreep in juli eiste de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de VS de invloedrijke moslimgeestelijke Gülen uit zou leveren. De Turkse regering houdt Gülens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de couppoging. Gülen heeft de beschuldiging tegengesproken.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Criminele activiteiten

Bij gebrek aan formeel bewijs over de vermeende betrokkenheid van Gülen bij de couppoging richten de Amerikanen zich op de Turkse beschuldigingen over criminele activiteiten en complotten die Gülen in de jaren voor de mislukte staatsgreep zou hebben georganiseerd.

Aanklacht

In Turkije loopt een aanklacht tegen Gülen. De aanklagers willen dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt. 

Volgers van Gülen zouden zijn geïnfiltreerd tot aan de staatsarchieven via medewerkers van staatsbedrijven en veiligheidsdiensten. De groep zou stichtingen, privéscholen, bedrijven, studentenverenigingen, mediabedrijven en verzekeringspartijen gebruikt hebben om controle te krijgen over deze instituten. 

De aanklacht meldt daarnaast dat er geld werd ingezameld bij zakenmannen en dit als gift werd opgeschreven, waarna het geld naar Amerika werd overgemaakt door banken in landen als United Arab Emirates, Zuid-Afrika, Tunesië, Marokko, Jordanië en Duitsland. 

De zaak werd in september 2015, ver voor de mislukte coup, al opgezet. De aanklagers willen beter inzicht in de financiële activa van Gülens beweging.

Lees meer over:
Tip de redactie