Koerdische PKK eist bomaanslag politiebureau op

De Koerdische terroristische organisatie PKK heeft vrijdag de bomaanslag op een politiebureau in het oosten van Turkije opgeëist. Bij de explosie kwamen woensdag drie agenten om en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond.

De PKK eiste de verantwoordelijkheid op in een verklaring die op de website is geplaatst.

Na de aanslag schroefde Turkije het veiligheidsniveau op. Volgens premier Binali Yildirim zou Turkije informatie hebben dat PKK-strijders meer van dit soort zelfmoordaanslagen gaan plegen.

Een paar uur na de eerste aanslag ontplofte er een bermbom in het oosten van Turkije. Dit kostte het leven aan drie mensen; vele tientallen raakten gewond.

Barricades

De eerste aanslag vond plaats in de Turkse stad Elazig. Een aantal gewonden is er zeer slecht aan toe. Bij de tweede aanslag lijken Turkse soldaten het doelwit geweest te zijn.

Volgens de autoriteiten had de schade bij de aanslag op het politiebureau nog erger kunnen zijn, maar kon de dader niet dichterbij komen door barricades die om het gebouw waren aangelegd. De dader zou zijn opgepakt.

Video: Bruiloft in de buurt van politiebureau verstoord door autobom

Noodtoestand

Het is niet duidelijk wat het concreet precies inhoudt dat het veiligheidsniveau is opgeschroefd. Sinds een maand geldt in Turkije al de noodtoestand.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld mensen dertig dagen worden vastgezet zonder dat zij officieel worden aangeklaagd.

Lees meer over:
Tip de redactie