Turkije heeft het veiligheidsniveau opgeschroefd na de bomaanslag op een politiebureau in het oosten van het land. Hierbij kwamen drie agenten om het leven en raakten 217 mensen gewond.

Dat heeft premier Binali Yildirim donderdag gemeld.

Volgens de Turkse staatsman is de aanslag uitgevoerd door de Koerdische beweging PKK. Turkije zou informatie hebben dat PKK-strijders meer van dit soort zelfmoordaanslagen gaan plegen.

Yildirim sprak met de media na een bezoek aan het politiebureau waar de bom woensdagavond afging. Zijn woorden werden met gejuich ontvangen. 'Weg met de PKK!' schreeuwden de toehoorders.

Een paar uur na de eerste aanslag ontplofte er een bermbom in het oosten van Turkije. Dit kostte het leven aan drie mensen; vele tientallen raakten gewond.

Video: Turkije schroeft veiligheidsniveau op

Barricades

De eerste aanslag vond plaats in de Turkse stad Elazig. Een aantal gewonden is er zeer slecht aan toe. Bij de tweede aanslag lijken Turkse soldaten het doelwit geweest te zijn.

Volgens de autoriteiten had de schade bij de aanslag op het politiebureau nog erger kunnen zijn, maar kon de dader niet dichterbij komen door barricades die om het gebouw waren aangelegd. De dader zou zijn opgepakt.

Noodtoestand

De aanslagen zijn allebei nog niet opgeëist.

Het is niet duidelijk wat het concreet precies inhoudt dat het veiligheidsniveau is opgeschroefd. Sinds een maand geldt in Turkije al de noodtoestand. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld mensen dertig dagen worden vastgezet zonder dat zij officieel worden aangeklaagd.

Aartsvijand

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderrdag aanhangers van zijn aartsvijand Fethullah Gülen ervan een rol te hebben gespeeld bij bomaanslagen in Turkije die door de Koerdische PKK zouden zijn gepleegd.

In een toespraak zei Erdogan dat Turkije te maken heeft met aanvallen door meerdere terroristische groeperingen die samenwerken. Volgens de president zijn aanhangers van Gülen medeplichtig aan de aanslagen door Koerdische militanten.

Erdogan houdt de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Gülen ook verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in Turkije in juli. Sindsdien is in Turkije de jacht geopend op zijn aanhangers. De geestelijke zelf ontkent iedere betrokkenheid bij de coup.