Rechter vraagt Van der Steur om onderzoek naar detentie Turkije

De rechtbank in Amsterdam adviseert minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) na te gaan onder welke omstandigheden een veroordeelde 43-jarige xtc-smokkelaar in Turkije gedetineerd wordt als Nederland hem uitlevert.

Ayhan S. werd in 2007 in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf vannegen jaar. Turkije heeft Nederland gevraagd om uitlevering van S. zodat hij de rest van zijn straf in een Turkse gevangenis uit kan zitten.

De rechtbank vindt de uitlevering op juridische gronden toelaatbaar. Maar wel adviseert de rechter de bewindsman eerst uit te zoeken onder welke omstandigheden S. daar gevangen zal zitten.

Het besluit om S. wel of niet uit te leveren is uiteindelijk aan Van der Steur, meldt de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie vindt de uitlevering van de in Turkije veroordeelde Turkse drugssmokkelaar Ayhan S. (43) toelaatbaar. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan NU.nl weten de uitspraak en het advies van de rechter te bestuderen, maar wil pas meer zeggen als duidelijk is of S. in cassatie gaat.

Mislukte staatsgreep

De officier van justitie wees op de ontstane situatie in Turkije na de recente mislukte staatsgreep en de daardoor ontstane zorgen om de mensenrechten en rechtspraak in het land. Na de mislukte coup werden onder anderen rechters en aanklagers opgepakt en zijn delen van het Mensenrechtenverdrag opgeschort.

De rechtbank meldde tijdens de eerdere zitting "kennis te hebben genomen" van de recente gebeurtenissen in Turkije, de gevolgen daarvan en de ontstane zorgen. Nederlandse rechters zijn erg voorzichtig geworden met verzoeken uit Turkije.

Toch zegt de rechtbank dat in het geval van Ayhan S. geen sprake lijkt te zijn van een politiek delict. "Er is niet gebleken dat lidmaatschap van of sympathie voor de Gülen-beweging een rol heeft gespeeld bij zijn veroordeling."

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep:

Paardenstallen

Eerder deze week liet Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) al weten dat het niet naleven van de mensenrechten in de overvolle Turkse gevangenissen de Europese Unie veel zorgen baart.

"Turkije heeft plaats voor 180.000 gevangenen", rekende zij voor in het Radio 1-programma Met het oog op morgen. "Er zitten nu 214.000 mensen vast. Ze zitten in sporthallen en paardenstallen, mogen geen familie of advocaten zien en worden mishandeld."

Ook de EU-rapporteurs krijgen geen toegang tot de gedetineerden.

Martelingen

Amnesty Internatonal heeft onlangs wel met tientallen artsen en andere mensen gesproken die contact hebben gehad met gevangen familieleden. "Het beeld dat we van die verhalen krijgen is zeer zorgwekkend", aldus Piri. "En zeker op het gebied van martelen heeft Turkije een donkere geschiedenis."

Zowel het Europees Parlement als de Tweede Kamer hebben recent geëist dat Turkije onafhankelijke rapporteurs moet toelaten tot de gedetineerden.

Noodtoestand

Door de noodtoestand mogen gevangenen in het land nu dertig dagen zonder aanklacht of tussenkomst van de rechter worden vastgezet.

Dit betekent dat de komende dagen het bewijs tegen de eerste arrestanten die zijn aangehouden na de coup op 15 juli moet worden voorgelegd aan de rechter. Anders zal Turkije deze eerste groep  volgens de wet weer vrij moeten laten.

Tip de redactie