In Turkije zijn sinds de mislukte couppoging 79.900 mensen uit hun officiële ambt ontheven. In totaal zijn er tot nu toe 40.000 mensen vastgezet.

Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim woensdag bekendgemaakt in een toespraak.

Van de 40.000 Turken die vast zitten is de helft formeel gearresteerd.

Onder het mom van verscherpte veiligheidsmaatregelen heeft de Turkse overheid sinds de couppoging op 15 juli ambtenaren, leraren, veiligheidspersoneel en militairen ontslagen en geschorst. Ook werden er meer dan vierduizend privéscholen en andere instituties gesloten.

Video: Verschillende coupplegers aangehouden

Verschillende coupplegers aangehouden
Verschillende coupplegers aangehouden

Banden met Güllen

De meeste van de ruim twintigduizend Turken die vast zitten zijn nog in afwachting van hun aanklacht en veroordeling. De duizenden arrestanten worden vaak verdacht van banden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door Ankara als brein achter de mislukte staatsgreep wordt gezien. 

Turkije is bezig met het opstellen van een formeel uitleveringsverzoek aan de VS, waar Gülen al jaren woont.

Arrestanten vrij

Turkije maakte eerder deze week bekend 38.000 andere gevangenen te gaan vrijlaten om plek te maken voor alle arrestanten na de mislukte staatsgreep.

De veroordeelden blijven allen onder toezicht staan en worden op borgtocht vrijgelaten. De maatregel geldt niet voor gevangenen die veroordeeld zijn voor moord, terrorisme of overtredingen op het gebied van de staatsveiligheid.

Turkije heeft bijna 80 miljoen inwoners.
 

Sporthallen en stallen

De situatie baart Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) grote zorgen, meldde zij woensdagavond in het Radio 1-programma Met het oog op morgen.

"Turkije heeft plaats voor 180.000 gevangenen", rekende zij voor. "Er zitten nu 214.000 mensen vast. Ze zitten in sporthallen en paardenstallen, mogen geen familie of advocaten zien en worden mishandeld."

Ook de EU-rapporteurs krijgen geen toegang tot de gedetineerden.

Martelingen

Amnesty Internatonal heeft onlangs wel met tientallen artsen en andere mensen gesproken die contact hebben gehad met gevangen familieleden. "Het beeld dat we van die verhalen krijgen is zeer zorgwekkend", aldus Piri. "En zeker op het gebied van martelen heeft Turkije een donkere geschiedenis."

Zowel het Europees Parlement als de Tweede Kamer hebben recent geëist dat Turkije onafhankelijke rapporteurs moet toelaten tot de gedetineerden.

Noodtoestand

Door de noodtoestand mogen gevangenen in het land nu dertig dagen zonder aanklacht of tussenkomst van de rechter worden vastgezet.

Dit betekent dat de komende dagen het bewijs tegen de eerste arrestanten die zijn aangehouden na de coup op 15 juli moet worden voorgelegd aan de rechter. Anders zal Turkije deze eerste groep  volgens de wet weer vrij moeten laten.

Bomaanslag

Zeker twintig mensen zijn woensdagavond gewond geraakt door een autobom die ontplofte bij een Turkse politiebureau vlakbij de Iraanse grens.

Naast het bureau bevindt zich ook een karzene waar politiemensen wonen. Premier Binali Yildirim heeft de aanslag bevestigd, maar kon nog geen details geven.

Het was niet direct duidelijk wie de aanslag heeft gepleegd. Maar het vermoeden is dat het het werk is van Koerdische militanten. Die hanteren deze methode met regelmaat in het grensgebied.