Turkije gaat 38.000 gevangenen vrijlaten die plek moeten maken voor arrestanten die aan de mislukte couppoging van 15 juli worden gelinkt. De veroordeelden blijven allen onder toezicht staan en worden op borgtocht vrijgelaten. 

Deze veroordeelden pleegden hun overtredingen voor 1 juli 2016 al, zo schrijft persbureau AFP. De maatregel geldt niet voor gevangenen die veroordeeld zijn voor moord, terrorisme of overtredingen op het gebied van de staatsveiligheid. 

Het besluit is mede genomen omdat de gevangenissen in het land overvol zitten na een arrestatiegolf uitbrak na de mislukte staatsgreep in het land op 15 juli, zo meldt de Turkse regering woensdag.

Gülen 

De duizenden arrestaten werden vaak verdacht van banden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door Ankara als brein achter de mislukte staatsgreep wordt gezien. 

Ook verscherpte veiligheidsmaatregelen na de couppoging in Turkije zorgden ervoor dat veel mensen werden ontslagen, geschorst of opgepakt. Het ging onder meer om ambtenaren, leraren, veiligheidspersoneel en militairen. Ook werden duizenden privéscholen en andere instituties gesloten. 

Aanklachten

Ondertussen zitten ook nog tienduizenden Turken vast. Bijna alle arrestanten zijn nog in afwachting hun aanklacht en veroordeling.

Video: Elf commando's voor Turkse rechter na mislukte staatsgreep

Commando's in Turkije voor rechter na couppoging
Commando's in Turkije voor rechter na couppoging

Politieagenten

Woensdag maakte Ankara bekend dat nog eens tweeduizend politieagenten worden geschorst. Ook honderden militairen en werknemers van een autoriteit op het gebied van communicatie technologie zijn weggestuurd. 

In het laatste besluit van de Turkse regering staat ook dat het telecombedrijf TIB wordt gesloten en dat er een nieuw hoofd van de gewapende troepen zal worden benoemd. 

Dinsdag werd bekend dat Turkse aanklagers eisen dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen twee keer levenslang en een extra 1.900 jaar celstraf krijgt.