Turkse politie doorzoekt drie gerechtsgebouwen in Istanbul

De Turkse politie is maandag drie gerechtsgebouwen binnengevallen in Istanbul, nadat arrestatiebevelen waren uitgegeven voor 173 personeelsleden.

De invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar de mislukte couppoging van vorige maand, meldt persbureau Dogan. De invallen vonden plaats in het Paleis van Justitie en twee kleinere gerechtshuizen.

De kantoren van de verdachte personeelsleden werden doorzocht. Sommigen werden meegenomen voor ondervraging op een politiebureau. Van deze personen zijn ook de woningen doorzocht.

Gülen

De gerechtsmedewerkers worden ervan verdacht banden te hebben met de in de Verenigde Staten wonende moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Gülen is volgens president Recep Tayyip Erdogan het brein achter de mislukte coup en heeft de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd. Zelf ontkent hij.

Sinds de poging tot een staatsgreep op 15 juli zitten meer dan 35.000 mensen in detentie, van wie 17.000 formeel zijn gearresteerd. Nog eens tienduizenden mensen, waaronder veel rechters, zijn op non-actief gesteld.

Ontslagen

De komende tijd zullen opnieuw ontslagen volgen in Turkije. Bij ministeries, de kustwacht en het leger zullen mensen opzij worden geschoven, kondigde vicepremier Numan Kurtulmus maandag aan op een persmoment na het wekelijkse kabinetsoverleg.

Kurtulmus kondigde ook aan dat militaire ziekenhuizen voortaan onder de vlag van het Turkse Ministerie van Gezondheid zullen vallen.

Lees meer over:
Tip de redactie