Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn er nog geen stappen gezet in de onderhandelingen over het uitleveren van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

De Turkse regering houdt de geestelijke verantwoordelijk voor de couppoging half juli. Hij woont in ballingschap in de VS.

Wel sprak Yildirim  over een verbetering in de gesprekken tussen beide landen.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu heeft de hoofdaanklager van Istanbul de Amerikaanse regering zaterdag formeel verzocht Gülen voorlopig in hechtenis te nemen.

Voorbode

Dit verzoek is een voorbode voor een uitleveringsverzoek. Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie reizen op 22 augustus naar Turkije om het uitleveringsverzoek te bespreken.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Turkse regering duidelijk gemaakt dat Turkije met bewijzen moet komen in de kwestie rond Gülen. Dan pas wil de VS beginnen aan een eventuele uitleveringsprocedure. 

Gülen zelf zei vrijdag dat hij vindt dat er een internationale onderzoekscommissie in het leven moet worden geroepen die de gebeurtenissen in aanloop naar de mislukte staatsgreep in kaart gaat brengen. Gülen ontkent betrokkenheid bij de couppoging.

Bezoek Biden

Turkije maakte zaterdag ook bekend dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een bezoek zal brengen aan het land op 24 augustus. Eerder werd al duidelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Kerry, op die dag naar Turkije af zal reizen. 

Biden en Kerry zijn de eerste hoge overheidsfunctionarissen die sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli het land bezoeken. 

Kritiek

Opnieuw was er zaterdag ook weer Turkse kritiek op de internationale gemeenschap. Dit keer was de kritiek gericht op de hoge functionaris van de Verenigde Naties Zeid Raád Al Hussein. Al Hussein sprak over de 'wraakzuchtige dorst' van de Turkse overheid na de mislukte staatsgreep. Ook zou Ankara mensenrechten schenden in zijn ogen. Turkije noemt zijn uitspraken onacceptabel. 

In Turkije zijn sinds de couppoging duizenden soldaten, politieagenten, rechters, journalisten en ambtenaren gevangen gezet. Internationaal is er veel kriitiek op het handelen van de Turkse regering in de nasleep van de couppoging.

Geschorst

Inmiddels heeft Turkije ruim 76.500 medewerkers van de overheid geschorst, omdat ze banden zouden hebben met Gülen, zei premier Yıldırım zaterdag volgens de Turkse krant Hürriyet.

Verder zei Yildirim dat circa 4.800 medewerkers van staatsinstellingen zijn ontslagen. Onder hen zijn drieduizend militairen. De premier liet weten dat de beweging van Gülen een communicatienetwerk heeft waarbij 50.000 mensen zijn betrokken.

"Maar het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken", zei Yildirim. "We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken."