Turkije heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig topvoetballer en ex-politicus Hakan Sükür vanwege mogelijke betrokkenheid bij de mislukte couppoging.

Sükür wordt er door de aanklagers van beschuldigd "lid te zijn van een gewapende terreurgroep", waarmee ze volgens Turks persbureau Anadolu doelen op de Hizmet-beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Ankara noemt hem het brein achter de mislukte couppoging van 15 juli. 

De vader van de oud-voetballer werd om dezelfde redenen gezocht. Volgens lokale Turkse media is hij vrijdagmiddag gearresteerd. 

Sükür en zijn familie hebben volgens de aanklagers Turkije vorig jaar verlaten, zo meldt persbureau AFP. Er zijn vermoedens dat zij in Amerika worden.

In juni werd er in Turkije tegen Sükür vier jaar cel geëist. Hij zou president Recep Tayyip Erdogan hebben beledigd op Twitter. 

De ex-topsporter ontkent dat de digitale boodschappen over de president of diens zoon gingen. De inhoud van de tweets is niet bekend.

AK-partij

Sükür was een van de succesvolste voetballers en schopte het tot gevierd international. In 2011 werd hij gekozen tot lid van het parlement voor Erdogans AK-partij.

Hij stapte uit de partij toen Erdogan botste met de verbannen islamitische leider Fethullah Gülen. Sükür is een aanhanger van de in de VS wonende Gülen.