Nog altijd 16.000 mensen vast in verband met couppoging Turkije

Turkije heeft naar aanleiding van de couppoging die half juli plaatsvond in totaal 26.000 mensen gearresteerd en vastgezet. 16.000 mensen zitten op dit moment nog vast. 

Daarnaast moet nog geoordeeld worden over het lot van zesduizend arrestanten: onbekend is of zij vast blijven zitten of worden vrijgelaten.

Naar de achtergrond van nog eens 7.500 personen wordt onderzoek gedaan, meldt de Turkse minister van Justitie. Deze mensen zitten niet vast, maar worden wel onderzocht vanwege mogelijke betrokkenheid bij de coup. 

Veel van de arrestanten worden in verband gebrand met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Hij wordt door de Turkse regering gezien als het brein achter de couppoging. 

Turkije heeft de Verenigde Staten om de uitlevering van Gülen gevraagd. De geestelijke verblijft daar momenteel in een zelfverkozen ballingschap. Ook is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Gülen. 

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Kritiek

Turkije heeft sinds de couppoging meermaals kritiek geuit op de andere landen. Hoewel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, binnenkort als eerste buitenlandse regerinsvertegenwoordiger een bezoek zal brengen aan Turkije sinds de couppoging, zei president Erdogan dinsdag nog dat het land de onderlinge relaties "niet op moet offeren voor Gülen". 

Ook zei Erdogan tegen de EU dat de unie zich moet houden aan de afspraken in het vluchtelingenakkoord. Een van de voorwaarden, namelijk het visumvrij reizen voor Turken naar Europa, staat sinds de terroristische aanslagen en de recente poging tot een staatsgreep in het land, onder druk. 

''De Europese Unie gedraagt zich niet op een oprechte manier tegenover Turkije'', zei Erdogan. Hij merkte daarbij op dat de vrijstelling van de visumplicht per 1 juni had moeten ingaan. ''Als aan onze eisen niet wordt voldaan, dan zullen heropnames van migranten niet meer mogelijk zijn'', voegde hij eraan toe.

Rusland

Erdogan donderdag een ontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Beide landen zijn van plan de banden aan te halen, nadat de relaties tussen beide landen vorig jaar verstoord werden toen Turkije een Russische straaljager neerhaalde. 

Lees meer over:
Tip de redactie