Zoals het land er nu voorstaat, kan Turkije geen lid worden van de Europese Unie. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gezegd in een gesprek met de Duitse omroep ARD

Aan de andere kant pleit Juncker er voor om de gesprekken met Ankara over een lidmaatschap voort te zetten.

''Turkije, in de toestand waarin het nu verkeert, kan geen lid van de EU worden. Vooral niet wanneer het doet wat sommigen willen, namelijk de doodstraf invoeren'', zegt Juncker. ''Dat heeft meteen tot gevolg dat de onderhandelingen worden afgebroken.''

Juncker noemt het daarnaast niet ''behulpzaam'' als die onderhandelingen door de EU worden opgezegd.

Hij reageerde daarmee op de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern, die volgende maand op een top met zijn collega-regeringsleiders wil voorstellen de gesprekken over Turkse toetreding af te breken.

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel sprak zich al uit over de kwestie. Hij meende dat Duitsland en de EU zich onder geen beding moesten "laten chanteren" door Turkije.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu had gedreigd dat Turkije het vluchtelingenakkoord met de EU opblaast als Europa niet uiterlijk in oktober de visumplicht voor Turken opheft.