De Turkse politie heeft bij een inval in het nationaal wetenschappelijk centrum Tubitak meerdere personen aangehouden. Het gaat om de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije, de Tubitak, aldus lokale media

De invallen hebben te maken met de zuiveringen die de regering van president Recep Tayyip Erdogan doorvoert in het land, na de mislukte staatsgreep van 15 juli.

Volgens Erdogan zit de beweging van de in de Verenigde Staten verblijvende geestelijke Fethullah Gülen achter de couppoging en sindsdien maken de Turkse autoriteiten jacht op aanhangers.

Het wetenschappelijke centrum wordt bekritiseerd, doordat het zou toegeven aan druk vanuit Erdogans AK-partij.

Acteurs

In Istanbul is een aantal acteurs van de stadstheaters geschorst als onderdeel van een onderzoek naar de mislukte staatsgreep op 15 juli. Het gaat om bekende acteurs als Sevinç Erbulak, Mahberi Mertoğlu, Irem Arslan en Arda Aydin en de regisseurs Ragip Yavuz en Kemal Kocatürk, meldde de Turkse krant Hürriyet Daily News woensdag.

Kocatürk, die bekend staat om zijn one-man-shows zoals 'Orhan Veli', 'Ahmet Arif' en 'Can Yücel', kondigde de maatregel aan op social media. "De reden voor de schorsing is mondeling overgebracht, maar het is erg grappig", zei hij.

Erbulak maakte er ook melding van op haar account: "Er is maar één waarheid en die zal op een dag worden onthuld", voegde ze eraan toe. "Ik ben uit mijn theater gezet waar ik al een kwart eeuw hard werk. Onze naam is 'acteur' sinds de oude Grieken. Dit is wat we weten en wat we doen. Ik hoop dat deze fout zo spoedig mogelijk wordt gecorrigeerd", aldus Erbulak.