Turkse minister van Defensie nieuwe baas leger Turkije

Alle bevelhebbers in het Turkse leger komen onder de minister van Defensie, Fikri Isık, te vallen en militaire academies worden gesloten. 

Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag aangekondigd.

De academies die de deuren moeten sluiten worden vervangen door een universiteit voor nationale defensie, aldus de president.

Erdogan heeft meer aanpassingen voor het leger aangekondigd. Zo gaat hij de Turkse gendarmerie flink verkleinen en krijgt de paramilitaire politiemacht geavanceerder wapentuig om zijn taken uit te voeren. Zondag worden de nieuwe regels aangekondigd bij de overheid.

Gülen

Erdogan zei verder in een interview dat Fethullah Gülen, die volgens hem achter de mislukte coup zit, wordt gesteund door een "meesterbrein". Er zouden "grotere machten" achter de coup zitten.

De Turke president kon niet vertellen om wie het ging. Gülen heeft zelf ontkend ook maar iets te maken te hebben met de coup van 15 juli.

Duitsland

Turkse politici zoals Erdogan mogen zondag niet via een videoverbinding de menigte toespreken in het Duitse Keulen, waar een manifestatie wordt gehouden tegen de mislukte staatsgreep van eerder deze maand. Dat heeft het Duitse constitutionele hof, het Bundesverfassungsgericht, zaterdag bepaald.

Bij de steunbetuiging worden 30.000 mensen verwacht. Ook zijn er al meerdere tegendemonstraties aangekondigd. Diverse Duitse politici deden vrijdag al een oproep tot kalmte. De politie is met 2.300 agenten aanwezig om de demonstraties in goede banen te leiden.

Lees meer over:
Tip de redactie