Aantal buitenlandse toeristen in Turkije in juni bijna gehalveerd

Het aantal buitenlandse toeristen dat in juni naar Turkije op vakantie ging, is met 41 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. 

In 2016 kwamen in de eerste zomermaand 2,4 miljoen vakantiegangers naar Turkije, meldt de Financial Times donderdag op basis van cijfers van de Turkse overheid. Een jaar geleden waren dat er nog ruim vier miljoen.

In het afgelopen half jaar kwamen 28 procent minder toeristen naar Turkije. 

Turkije kampt al maanden met politieke instabiliteit, onder meer als gevolg van de grote aantallen vluchtelingen in het land en de opkomst van IS. De populaire stad Istanbul werd in juni meerdere malen getroffen door aanslagen, waaronder een aanslag op het vliegveld, waarbij veertig doden vielen. 

In de cijfers zijn de gevolgen van de mislukte coup op 15 juli nog niet meegerekend. Wel is de verwachting dat het aantal toeristen dat Turkije bezoekt als gevolg van de staatsgreep en de daaropvolgende maatregelen van president Erdogan nog verder zal dalen. 

De toerismesector is erg belangrijk voor de Turkse economie. Ruim 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) is afkomstig van toerisme.

Lees meer over:
Tip de redactie