Turkije legt verbod op aan tientallen mediabedrijven

De Turkse overheid heeft woensdagavond gezegd dat het een verbod op zal leggen aan tientallen mediabedrijven. 

De titels mogen naar aanleiding van de mislukte staatsgreep niks meer uitgeven of uitzenden. 

In een verklaring die gegeven werd op de Turkse staatstelevisie, is vermeld dat zestien tv-stations en 45 kranten opgeheven moeten worden. Ook zouden drie persbureaus hun activiteiten op moeten geven. Welke bedrijven niks meer mogen uitgeven of uitzenden, is niet precies duidelijk. 

In de nasleep van de mislukte staatsgreep wordt er aan bepaalde groepen in Turkije steeds meer beperkingen opgelegd. Zo werd eerder woensdag de arrestatie van 47 journalisten geëist. Deze arrestaties komen bovenop de eerder aangekondigde arrestaties van 42 journalisten op maandag. 

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zich uitspreekt tegen de arrestatie van journalisten en de sluiting van kranten, tijdschriften, persbureaus en radio- en televisiestations.

''De NVJ doet - samen met de Europese Federatie van Journalisten en de Internationale Federatie van Journalisten - een dringend beroep op de Europese Unie en de Raad van Europa om met klem te protesteren tegen de persbreidel en de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Turkije'', zegt het bestuur op de website.

De arrestaties maken onderdeel uit van een harde aanpak van vermeende aanhangers van de geestelijk leider Gülen, die door de Turkse regering wordt gezien als het brein achter de couppoging van half juli. 

Hervormen

De Turkse Hoge Militaire Raad komt donderdag bijeen om te praten over de gevolgen van de mislukte militaire coup op 15 juli. Zo wordt er onder meer gesproken over het hervormen van de strijdkrachten en het opvullen van posten die door gearresteerde officieren werden bekleed.

Voorzitter van de speciale militaire raad is donderdag premier Binali Yildirim. Voorts zijn onder anderen minister van Defensie Fikri Isik en legerchef generaal Hulusi Akar van de partij.

Naar aanleiding van de bloedige couppoging, gepleegd door een groep militairen, zijn tot dusverre bijna 16.000 mensen gearresteerd. Ongeveer 3000 van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Lees meer over:
Tip de redactie