'Turkije vaardigt arrestatiebevel uit tegen nog eens 47 journalisten'

De Turkse autoriteiten willen nog eens 47 journalisten arresteren. Dat meldt nieuwszender CNN Türk. De maatregel houdt verband met harder optreden na de mislukte militaire staatsgreep.

De politie is ingezet om de journalisten op te pakken in het kader van een onderzoek naar de in de VS verblijvende geestelijk leider Fethullah Gülen. Die wordt door Ankara gezien als het brein achter de couppoging half juli, waarbij ten minste 246 mensen werden gedood.

De journalisten werkten voor de aan Gülen gelieerde krant Zaman. Die werd in maart overgenomen door de Turkse autoriteiten in het kader van een strenge aanpak van aanhangers van de prediker.

Gülen veroordeelt de couppoging en ontkent elke betrokkenheid. Hij had in Turkije een uitgebreid netwerk van scholen, charitatieve instellingen en bedrijven opgebouwd.

Agenten vielen woensdag het huis binnen van een van de journalisten, Sahin Alpay. Na tweeënhalf uur zoeken hield de politie hem aan in een pand in een centrale wijk van Istanbul, aldus persbureau Dogan.

Mislukte coup

Sinds de mislukte coup hebben de Turkse autoriteiten meer dan 60.000 militairen, politiemensen, rechters, onderwijzers, ambtenaren en anderen gearresteerd, geschorst of ontslagen.

Op maandag werd al bekend dat Turkije arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen 42 journalisten, onder wie de bekende commentator en voormalig parlementariër Nazli Ilicak.

Lees meer over:
Tip de redactie