
Woede in Kamer om uitlatingen Turkse ambassadeur
De ambassadeur, Sadik Arslan, zei maandag tegen de NOS dat Turkije de beweging van Fethullah Gülen beschouwt als terroristische organisatie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al meermaals aangegeven zeker te weten dat de beweging achter de recente couppoging zit.
Arslan vergelijkt Gülen met Islamitische Staat. "De aanhangers daarvan worden ook gepakt", zei hij. Volgens hem zijn er in Nederland aan Gülen gelieerde scholen. Daarmee wordt een beweging met "duistere plannen" door Nederland gefinancierd, stelt hij.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke reageert fel. "Kans op uitlevering van wie dan ook aan Turkije is 0,0 en dat hebben ze aan zichzelf te wijten", stelt hij. "Zolang Turkije de rechtstaat negeert en geen normale procesgang kan garanderen, kunnen wij dergelijke verzoeken negeren."
Belachelijk
Ook PvdA, D66, CDA en PVV nemen hard afstand van de uitlatingen van Arslan. "Belachelijke en ongepaste oproep die de spanningen in Nederland alleen maar zullen aanwakkeren", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
"Het regime van Erdogan moet onmiddellijk stoppen met de heksenjacht die nu gaande is en die vooral ook niet exporteren naar Nederland."
Raymond Knops (CDA): "Alsof Turkije zelf zo geweldig bezig is. Wij strijden samen met Turkije tegen terrorisme. Daar steken we de hand uit. Maar dit is een binnenlands probleem waar zij al denken te weten wie de daders zijn", stelt hij.
"Dan zullen ze zelf met bewijzen moeten komen. En ze moeten laten zien dat ze de rechtsstaat overeind willen houden."
Ongepast
Zijn PvdA-collega Michiel Servaes noemt de uitspraken "ongepast en onverstandig". "Nederland heeft zich luid en duidelijk tegen de coup uitgesproken, maar maakt zich meer dan terecht zorgen over de tegenmaatregelen van Erdogan die de rechtsstaat ernstig onder druk zetten", stelt hij.
"Wat de situatie in Nederland betreft hebben we nu behoefte aan rust en dialoog. En dus niet aan uitspraken die de verhouding tussen Turkse Nederlanders verder onder druk zetten. Van de Turkse ambassadeur verwacht ik daarom dat hij zich uitspreekt tegen polarisatie in plaats van tegenstellingen verder op scherp te zetten."
PVV-Kamerlid Raymond de Roon laat weten dat er geen sprake van kan zijn dat Nederland steun verleent aan "de zuiveringen" die het "islamo-fascistische regime" van Erdogan momenteel uitvoert.
Heksenjacht
Volgens Ten Broeke is "de heksenjacht op Gülen" geen zaak van Nederland. "Wat wel onze zaak is, is de brandstichting, massale intimidatie en de heksenjacht die Nederturken hier op hun geweten hebben."
Ten Broeke wijst de ambassadeur erop dat hij beter zijn medewerking kan verlenen aan de uitvoering van een verzoek van VVD en SP om onderzoek te doen naar "de lange arm van Ankara in Nederland".
"Zolang er nog Nederturken arm in arm lopen met fondsenwervers van Hamas en de gebaren van de Moslimbroederschap maken, hebben wij in Nederland zelf een probleem met lui die onze westerse, vrije samenleving onderuit willen halen."