Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen van bezorgde Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. 

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) volgt de ontwikkelingen in Turkije nauwgezet en onderhoudt contact met instellingen als onderwijsorganisatie Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, laat de universiteitenkoepel weten.

''De eerste zorg van de Nederlandse universiteiten gaat uit naar studenten en medewerkers die gevolgen ondervinden van de politieke situatie in Turkije'', aldus de VSNU.

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft woensdag alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat is een van de uitvloeisels van de mislukte militaire staatsgreep vorige week. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

De VSNU schaart zich achter de verklaring van de European University Association (EUA), waarin acties gericht op Turkse universiteiten en medewerkers scherp worden veroordeeld.

Geschokt

De Vereniging Hogescholen zegt de ontwikkelingen in Turkije ''geschokt'' te volgen. ''De internationaal gedeelde waarden van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting staan in ernstige mate onder druk'', aldus Thom de Graaf, voorzitter van de vereniging.

De hogescholen houden nauw contact met de uitwisselingsstudenten die nu in Turkije zitten, alsook met Turkse studenten die in Nederland studeren of stage lopen. In het afgelopen studiejaar volgden zo'n honderd Turkse studenten een opleiding aan een Nederlandse hogeschool. Een vergelijkbaar aantal Nederlandse studenten studeerde in dezelfde periode in Turkije.

Video: Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep

Onderwijs

Dinsdag schorste het Turkse ministerie van onderwijs 15.000 werknemers wegens betrokkenheid bij de coup. 1.577 decanen en rectors van Turkse universiteiten werden ontslagen. De Turkse minister van Onderwijs kondigde aan dat ook nog eens 21.000 docenten van private scholen zijn ontslagen.

De zuivering van de overheidsinstellingen zijn het gevolg van de jacht op alles wat te maken heeft met Fethullah Gülen, de man die ervan wordt verdacht achter de mislukte coup te zitten. Dinsdag liet premier Binali Yildirim weten dat er alles aan wordt gedaan om Gülens beweging uit te roeien.