De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties houdt woensdag een spoeddebat over Syrië, het eerste sinds meer dan een jaar. Raadsvoorzitter Remigiusz Henczel heeft dit maandag meegedeeld.

Het spoeddebat is aangevraagd door de Verenigde Staten, Qatar en Turkije.

De Turkse ambassadeur Oguz Demiralp zei dat het regime van president Bashar Assad 'zijn eigen burgers met zware wapens aanvalt' in Qusair. Deze plaats aan de grens van Syrië en Libanon wordt sinds vorige week aangevallen door troepen van het regime en strijders van de Libanese Hezbollah.

"Deze keer strijdt het regime openlijk samen met buitenlandse daders", zei Demiralp. "Degenen die zich vastklampen aan de macht lijken ieder gevoel voor de realiteit en menselijkheid te hebben verloren."

Onpartijdigheidsbeginselen

De Syrische ambassadeur Faysal Khabbaz Hamoui zei dat de raad de eigen onpartijdigheidsbeginselen schaadt door in te gaan op een verzoek van landen die de Syrische rebellen steunen in hun strijd tegen het regime van Assad.

Hij richtte zijn pijlen ook op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay, die zegt dat het Syrische bewind nog altijd buitensporig geweld gebruikt in woongebieden en scholen en ziekenhuizen op de korrel neemt. "Wij dagen haar uit om ook maar één bewijs voor deze aantijgingen te tonen", zei hij.

Mensenrechten

Pillay zegt dat ook de rebellen zich schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten. Zij stelt dat burgers de zwaarste klappen incasseren van een crisis 'waarin schendingen van de mensenrechten gruwelijke dimensies hebben aangenomen'. Pillay heeft een beroep op de VN-Veiligheidsraad gedaan om het Internationale Strafhof in te schakelen.