Lente risico voor Syrische kampvluchtelingen

Na de koude winter pakt ook de lente niet per se goed uit voor de tienduizenden Syrische vluchtelingen die dicht op elkaar leven in de vele kampen. 

Artsen zonder Grenzen (AzG) slaat woensdag alarm over de slechte leefomstandigheden en de gezondheidsrisico's die de hogere temperaturen met zich meebrengen in het overbevolkte kamp Domeez in het noorden van Irak.

Nu het warmer wordt, verspreiden ziektes zich sneller en krijgen meer mensen diarree, aldus een woordvoerster.

In het kamp verblijven al zeker 35.000 mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Syrië, terwijl het is berekend op maximaal 1000 gezinnen.

Elke dag komen er 700 tot 1000 vluchtelingen bij in Domeez, aldus de medische hulporganisatie. Doordat er te weinig onderdak is, leven mensen soms met zijn tienen in een tent. Daarnaast is het water vervuild en zijn de sanitaire voorzieningen slecht.

Zorg

AzG biedt sinds mei vorig jaar medische zorg in het kamp en in die tijd hebben de medewerkers bijna 65.000 medische consulten uitgevoerd. Volgens coördinator Emilie Khaled lijdt de helft van de patiënten aan luchtweginfecties.

De hulporganisatie mag van het Syrische bewind niet in Syrië werken. Wel opende ze drie veldhospitalen in Noord-Syrië, waar de oppositie de scepter zwaait. Naar schatting zijn 1 miljoen Syriërs het land ontvlucht, van wie 125.000 naar Noord-Irak gingen.

Alles over de onrust in Syrië in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie