Een extremistische groep die deel uitmaakt van de Syrische oppositie zou zijn gefuseerd met terreurbeweging al-Qaeda.

Het Syrische staatspersbureau Sana meldde woensdag dat de chef in Irak van al-Qaeda, Abu Bakr al-Baghdadi, het samengaan met de extremisten van het Syrische al-Nusra Front in Irak heeft bekendgemaakt.

Syrië greep de fusie aan om de internationale gemeenschap erop te wijzen dat ze moet kiezen tussen steun aan het terrorisme of de Syrische regering.

Waarschuwing

Syrië zegt eerder al te hebben gewaarschuwd voor de ware aard van de rebellen. Landen die de oppositie steunen, moeten beseffen dat zij wapens en geld aan een terreurgroep als al-Nusra schenken, meent de regering in Damascus.

'Niet blij'

De oppositie zelf is niet blij. Oppositieleider Burhan Ghalioun zei zich zorgen te maken dat de fusie het argument van het regime van president Bashar al-Assad bekrachtigt dat Damascus vecht tegen een opstand van soennitische moslimextremisten.

Volgens Ghalioun moeten alle liberale, democratisch gezinde en gematigde Syrische tegenstanders van het regime van Assad hun inspanningen opvoeren om ''het werkelijke gezicht van de opstand'' te laten zien.