Libische wapens in hoog tempo naar conflictgebieden

Wapens uit Libië vinden in 'alarmerend hoog tempo' hun weg naar West-Afrika en het oosten van het Middellandse Zeegebied, waaronder Syrië en de Gazastrook. 

Daar belanden ze in handen van gewapende groepen en terroristen. Dat blijkt uit een VN-rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

In het rapport schrijft een commissie van vijf deskundigen dat zeker twaalf landen betrokken zijn bij de wapenhandel, die in strijd is met een wapenembargo dat de VN hebben ingesteld. De wapens variëren van mobiele luchtafweersystemen tot explosieven, mijnen, kleine handvuurwapens en munitie.

"Libië is de afgelopen twee jaar een significante en aantrekkelijke bron van wapens geworden", aldus de commissie.

Veiligheidssysteem

Burgers en milities hebben de meeste wapens in Libië in hun bezit en het 'gebrek aan een effectief veiligheidssysteem blijft een van de grootste obstakels voor het veiligstellen van militair materieel en het controleren van de grenzen'.

"De illegale handel vanuit het land voedt de bestaande conflicten in Afrika en de Levant", aldus de commissie. Door de wapens uit Libië staan groepen die strijden tegen nationale regeringen steeds sterker. Ook breiden terreurorganisaties hun arsenalen uit met wapens die uit Libië afkomstig zijn.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie