Lidstaten van de Arabische Liga mogen opstandelingen tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad met wapens te steunen.

Dat staat in de ontwerptekst voor de slotverklaring van de Arabische top van de liga in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Qatar bewapent net als Saudi-Arabië al geruime tijd streng soennitische rebellen in Syrië.

De liga heeft zich vanaf het begin van de machtsstrijd in Syrië in 2011 in meerderheid erg kritisch jegens Assad opgesteld. Het lidmaatschap van Syrië werd al snel geschorst wegens geweld tegen betogers.

Oppositie

Op de conferentie nam Moaz al-Khatib dinsdag de zetel van Syrië in. Al-Khatib is een soennitische geestelijke en een van de leiders van de oppositie tegen Assad. De slotverklaring dringt er ook op aan dat die leiders internationaal als legitieme vertegenwoordigers van Syrië worden erkend.

Al-Khatib zei dinsdag dat hij de VS heeft gevraagd ook wapens aan de rebellen te leveren en de NAVO-luchtafweerraketten van het type Patriot in het zuiden van Turkije, ook in te zetten als luchtsteun aan de rebellen.

Excuus

Nederland heeft voor de NAVO ook Patriotraketten in Turkije neergezet. Al-Khatib zei dat de westerse mogendheden ''de aanwezigheid van buitenlandse islamitische strijders tegen Assad niet mogen gebruiken als excuus om de Syriërs niet zinvol bij te staan''.