TUNIS - Een van de leiders van de oppositie in Tunesië, Chokri Belaid, is woensdag voor zijn huis in Tunis vermoord.

Hij werd in het hoofd en in de nek geschoten en overleed korte tijd later in en ziekenhuis. De dader wist te ontkomen.

Chokri Belaid was de leider van de linkse Democratische Patriottische Partij en behoorde tot de voornaamste seculiere politici die de huidige regering van islamisten bekritiseren. Zijn partij sloot zich voor de verkiezingen van 2011 aan bij de coalitie Volksfront, die zich keerde tegen de islamisten die de verkiezingen hebben gewonnen.

Duizenden mensen zijn in het Noord-Afrikaanse land de straat opgegaan om hun woede te uiten over de moord. De regeringspartij al-Nahda (Renaissance) heeft tot kalmte gemaand en opgeroepen tot eenheid om het politieke geweld te stoppen.

Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis schreeuwden demonstranten om het ontslag van minister Ali Laridin (Binnenlandse Zaken).

Stilte

Het Europees parlement in Straatsburg hield woensdagmiddag een minuut stilte voor de vermoorde politicus. De afgevaardigden deden dat na een toespraak van de Tunesische president Moncef Marzouki, die de moord krachtig veroordeelde.

Hij noemde Chokri Belaid een persoonlijke vriend. De moord op de dag dat de president het parlement toespreekt, zou een dreigement zijn van tegenstanders van de zogenoemde Arabische Lente. ''Maar daardoor laten wij ons niet intimideren'', aldus Marzouki.
 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten