DAMASCUS - Het Wereldvoedselprogramma gaat meer voedselpakketten in Syrië verstrekken. 

Deze maand hoopt de organisatie van de Verenigde Naties 1,75 miljoen hulpbehoevenden in Syrië te bereiken. In april moeten dat er 2,5 miljoen zijn, maakte de organisatie dinsdag bekend.

In de voedselpakketten zitten acht levensmiddelen, onder meer pasta, rijst en suiker. De organisatie heeft ook een overeenkomst met de Syrische overheid gesloten om tarwe en brandstof het land in te krijgen. Per maand importeert zij 2,5 miljoen liter brandstof om de voedselpakketten op hun plaats van bestemming te krijgen.

De organisatie verspreidt de pakketten zowel in gebieden waar de overheid aan de macht is, als op plaatsen waar de oppositie het voor het zeggen heeft. Het Wereldvoedselprogramma is sinds september actief in Syrië. Nu worden er 1,5 miljoen pakketten verstrekt.

Onbereikbaar

Volgens Elizabeth Hoff van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt het steeds moeilijker om mensen in probleemgebieden te bereiken. "Landelijke gebieden rondom Damascus waar we een week geleden nog konden komen zijn niet meer te bereiken."

De Syrische minister van volksgezondheid heeft aan Hoff verteld dat het nationale ziekenhuis in de centraal gelegen provincie Homs de afgelopen dagen is verwoest. Zo'n 78 procent van de ambulances in het land is beschadigd en meer dan de helft werkt helemaal niet meer, aldus Hoff.

Alles over de onrust in Syrië in ons dossier