'Aftreden Assad is onmogelijke eis in Syrië'

MOSKOU - Het conflict in Syrië kan niet vreedzaam worden opgelost zolang de oppositie het aftreden van president Bashar al-Assad eist.

Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag. Volgens de bewindsman moet de oppositie in dialoog met de president gaan, meldt persbureau RIA Novosti.

Lavrov waarschuwde dat de oppositie met het huidige doel, het omverwerpen van de regering, zich niet aan de Geneefse Conventie over de rechtsregels ten tijde van een gewapend conflict houdt.

Rusland heeft eind vorig jaar marineschepen gestuurd naar het Middellandse Zeegebied. Die schepen zijn er niet voor het conflict in Syrië, maar enkel om de regio te stabiliseren, aldus Lavrov.

De eerste vliegtuigen met in totaal 77 Russische burgers die in Syrië verbleven, zijn woensdag in Moskou aangekomen. Uit veiligheidsmaatregelen zijn zij via een vlucht vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet uit het oorlogsgebied vertrokken.

Een van de teruggekeerde Russen zei dat vooral de oppositie een bedreiging vormt voor de burgers. De opstandelingen zouden namelijk aan het plunderen zijn geslagen.

Alles over de situatie in Syrië

Lees meer over:
Tip de redactie