BEIROET - Opstandelingen zijn maandag de Syrische stad Maan binnengedrongen. 

De stad in de centrale provincie Hama wordt voornamelijk bewoond door alawieten, een aftakking van de sjiitische islam waar ook de meeste leden van het bewind van president Bashar Assad toe behoren.

Een activist in Hama, Mousab Alhamadee, meldde via Skype dat de opstandelingen in Maan de vlag van de oppositie hebben gehesen op het hoofdbureau van de politie.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten waren onder de strijders in Maan leden van de Jabhat al-Nusra, een radicale groep die om zijn banden met Al-Qaida door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie is bestempeld.

Sektarischer karakter

Volgens een recent mensenrechtenrapport van de Verenigde Naties krijgt de burgeroorlog in Syrië, die al meer dan veertigduizend levens heeft geëist, steeds meer een sektarisch karakter.

Het Observatorium en Alhamadee melden ook dat de opstandelingen een MiG-gevechtsvliegtuig van de regeringsstrijdkrachten hebben neergehaald dat stellingen van rebellen in en rond Maan bestookte. De strijd kostte maandag aan minstens twintig regeringssoldaten en elf opstandelingen het leven, aldus het Observatorium.

Verder kwamen volgens het Observatorium veertien mensen om het leven door beschietingen vanuit regeringshelikopters op Talbiseh, in de centraal gelegen provincie Homs. Volgens de Lokale Coördinatiecomités werden onder andere een provisorisch ziekenhuis en een bakkerij onder vuur genomen.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier