DEN HAAG - Een beslissing over de vraag waar Saif al-Islam Kaddafi wordt berecht - in Den Haag of in Libië - laat op zich wachten. 

Rechters van een kamer van vooronderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) gaven partijen vrijdag extra tijd tot februari 2013 om nieuwe schriftelijke stukken in te dienen.

De zoon van de 'Gids van de Revolutie' zit al meer dan een jaar vast in Libië. De ICC-aanklagers verdenken hem van misdaden tegen de mensheid zoals de moord op betogers tijdens pogingen vorig jaar om de Arabische Lente de kop in te drukken in Libië. In mei dienden de nieuwe machthebbers in Tripoli bij het ICC een verzoek in om Kaddafi zelf te mogen berechten.

Het ICC werkt volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat een zaak in Den Haag alleen ontvankelijk is als het betrokken land zelf niet tot strafvervolging kan of wil overgaan. De rechters willen nu van Libië concreet bewijs zien dat er werk wordt gemaakt van het Kaddafi-proces.

Getuigenverklaringen

Uit het ICC-dossier ontstaat het beeld dat het een chaos is bij justitie in Libië. Zo zijn getuigenverklaringen niet verzameld door politie of justitie, maar door ''comités van vrijwilligers''. Telefoongesprekken zijn zonder rechterlijke toestemming afgeluisterd.

Het voorarrest van Kaddafi is zonder de vereiste tussenkomst van een rechter verlengd door het Openbaar Ministerie. De ICC-rechters willen van Libië weten wie Kaddafi nu precies vasthoudt. Volgens de laatste beschikbare informatie is dat een clan in het stadje Zintan, die niet luistert naar de regering in Tripoli.