BEIROET - Meer dan 40.000 mensen zijn om het leven gekomen tijdens het inmiddels 20 maanden durende conflict in Syrië. 

Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag gezegd.

Volgens Rami Abdelrahman, hoofd van de oppositiegroep, is ongeveer de helft van de slachtoffers burgers.

De andere helft bestaat uit vrijwel evenveel regeringsmilitairen als rebellen die zijn omgekomen. Abdelrahman zei dat het werkelijke dodental mogelijk veel hoger ligt, omdat zowel het leger als de opstandelingen vaak liegen over hun verliezen.

Verdubbeld

In maart 2011 brak de opstand tegen het regime van Bashar al-Assad uit. Een einde aan het conflict lijkt nog niet in zicht.

Het aantal officieel geregistreerde Syrische vluchtelingen is sinds begin september verdubbeld, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

Volgens de organisatie zijn nu meer dan 440.000 Syriërs naar buurlanden gevlucht. Het werkelijke aantal vluchtelingen is veel hoger, omdat velen zich niet lieten registreren, aldus de organisatie.

De VN schat dat in totaal 2,5 miljoen mensen in Syrië zelf hulp behoeven.

Vier journalisten

De afgelopen week zijn zeker vier journalisten gesneuveld in Syrië. Ze zijn gedood door verschillende partijen in het conflict, aldus Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF).

Zo werd Bassel Tawfiq Youssef van de Syrische staatstelevisie in een buitenwijk van Damascus doodgeschoten door rebellen. Die beschuldigden hem ervan lid te zijn van een militie van de regering.

Amateurjournalist Abdullah Hassan Kaake werd in de stad Aleppo doodgemarteld door inlichtingenmensen van het leger. Weer een andere 'burgerjournalist' werd doodgeschoten door een Koerdische militie.

Alles over de situatie in Syrië