WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn niet klaar om de nieuwe leiders van de Syrische oppositie te erkennen als een 'regering in ballingschap'. 

Ook van het bewapenen van de rebellen is geen sprake. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

President Obama was blij met de resultaten die afgelopen weekeinde op een conferentie in Qatar werden geboekt. De oppositie schaarde zich onder één paraplu.

"We beschouwen ze als een legitieme vertegenwoordiging van de aspiraties van de Syrische bevolking", aldus Obama. "We zijn echter nog niet klaar om de oppositie te erkennen als een soort regering in ballingschap."

Frankrijk

Frankrijk was woensdag het eerste land dat overging tot het erkennen van de Syrische oppositie als enige legitieme vertegenwoordiging van de Syrische bevolking. De VS hebben volgens Obama meer tijd nodig en willen er zeker van zijn dat de oppositiebeweging 'toegewijd is aan een democratisch Syrië, een alomvattend Syrië, een gematigd Syrië'.

Ook wapenleveranties aan de rebellen zijn niet aan de orde, uit vrees dat de wapens in handen van extremisten zullen vallen. De VS moeten op hun hoede zijn 'dat wapens niet in handen vallen van mensen die Amerikanen schade zouden toebrengen of de Israëliërs schade zouden toebrengen of zich anderszins zouden bezighouden met activiteiten die slecht zijn voor onze nationale veiligheid', aldus de president.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier