TUNIS - Een Tunesische man die eerder deze maand in Turkije werd opgepakt in verband met de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië op 11 september is gerepatrieerd naar Tunesië.

De man zal in Tunesië worden berecht wegens terrorisme. Dat heeft de advocaat van de man woensdag gezegd.

De 28-jarige Ali Harzi werd 11 oktober teruggestuurd naar Tunesië, waarna een rechter een arrestatiebevel voor hem uitvaardigde.

Een bron die inzage had in het dossier van de zaak zei tegen persbureau AP dat Harzi daarin in verband wordt gebracht met de aanval op het consulaat in Benghazi. Volgens de bron is Harzi een van de twee Tunesiërs die 3 oktober werden aangehouden toen ze met vervalste paspoorten probeerden Turkije binnen te komen.

Advocaat

Harzi's advocaat ontkent dat er bewijzen zijn die zijn cliënt in verband brengen met de aanslag in Benghazi. Ook zou zijn cliënt geen vervalst paspoort hebben gehad en wordt hij gebruikt 'als zondebok om de Amerikanen tevreden te stellen'.

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zei eerder deze maand dat de Verenigde Staten de arrestatie van twee Tunesiërs in Turkije bestudeerden. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken had woensdag geen commentaar.

Bij de aanslag op het consulaat kwamen vier diplomaten, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, om het leven. Als Harzi in Tunesië wordt veroordeeld kan hij maximaal twaalf jaar cel krijgen.

E-mail

Twee uur nadat het Amerikaanse consulaat in Benghazi was aangevallen, ontving het Witte Huis een e-mail waarin stond dat een militante beweging de verantwoordelijkheid voor de aanslag had opgeëist. 

Volgens de e-mail van het ministerie van buitenlandse zaken waren op Facebook en Twitter berichten opgedoken waarin Ansar al-Sharia de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste. In dezelfde berichten riep de groep op tot een aanval op de Amerikaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli.

Republikeinen

De e-mail wordt mogelijk door de Republikeinen gebruikt om president Barack Obama aan te vallen tijdens de laatste twee weken van de verkiezingen. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft de regering van Obama ervan beticht de werkelijke toedracht van de aanval te hebben verdoezeld.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei woensdag dat de e-mail van het ministerie slechts een deel van het verhaal bevat. Berichten op Facebook zijn niet 'op zichzelf bewijs', aldus Clinton.

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zei dat in de nasleep van de aanval allerlei e-mails binnenkwamen. "Het hele punt van inlichtingendiensten is dat zij alle informatie die er is verzamelen en beoordelen wat er gebeurd is en wie verantwoordelijk is."

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten