'Libiërs zijn vrij, maar bang'

DEN HAAG - Het volk van Libië is vrij, maar nog steeds bang na de val van dictator Muammar Kaddafi vorig jaar.

Meer dan 40 jaar lang zijn de burgers van het Arabische land het slachtoffer geweest van moord, marteling en andere schendingen van de mensenrechten.

Voor de nationale verzoening in Libië is het dan ook belangrijk dat de symbolen van het oude bewind in het land zelf een eerlijk proces krijgen.

Dat betoogden de vertegenwoordigers van de nieuwe machthebbers in Tripoli dinsdagochtend voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het ICC buigt zich over de vraag of Saif al-Islam, de zoon van Kaddafi, in Libië of in Den Haag moet worden berecht.

'Democratie ontdekt'

Volgens de delegatie uit Tripoli is Libië een land dat ''pas onlangs de democratie heeft ontdekt''. Daarom moeten het ICC en de internationale gemeenschap het land de tijd geven om een tolerante rechtstaat op te zetten, die de vertegenwoordigers van het oude bewind kan berechten volgens de internationale normen voor een eerlijk proces.

De Libische delegatie deed een uitdrukkelijk beroep op het zogeheten 'complementariteitsbeginsel', dat voor het ICC is 'uitgevonden'.

Het is niet de bedoeling dat alle oorlogsmisdadigers uit de hele wereld naar Den Haag komen om te worden berecht door het Strafhof zelf. Het ICC is bedoeld als stok achter de deur om landen aan te moedigen hun oorlogsmisdadigers zelf te berechten. Pas als het betrokken land niet tot vervolging kan of wil overgaan, is de zaak voor het ICC ontvankelijk.

Het ICC vaardigde vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Kaddafi, onder meer wegens moord tijdens vergeefse pogingen tot het neerslaan van de Arabische Lente. Zijn vader werd ook gezocht, maar de 'Gids van de Revolutie' is tijdens de ongeregeldheden gedood.

Lees alles over situatie in het Midden-Oosten

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie