TRIPOLI - De eerste gekozen premier van Libië, Mustafa Abu Shagour, is er voor de tweede keer niet in geslaagd een nieuw kabinet te vormen.

Zijn voorstel voor de samenstelling van een nieuwe regering kreeg zondagavond geen meerderheid in het parlement. Abu Shagour heeft daarmee feitelijk zijn ontslag gekregen.

''Ik dank God dat hij mij van deze verantwoordelijkheid heeft verlost waar ik niet om gebeden had'', zei Shagour in de nacht van zondag op maandag, toen hij het parlementsgebouw verliet.

Volgens de parlementsleden was de voorgestelde regeringsploeg geen goede afspiegeling van de verhoudingen. Zo zat er geen enkele functionaris in van de liberale partijalliantie van ex-premier Mahmoud Jibril, die het grootste blok in het parlement is.

Overgangsregering

De komende weken moet het Libische parlement een nieuwe premier kiezen. Tot die tijd wordt het Noord-Afrikaanse land bestuurd door een overgangsregering.

De conservatieve moslim Mustafa Abu Shagour werd vorige maand door het parlement tot premier gekozen. Hij versloeg toen Jibril. Shagour won dankzij de steun van de Libische Moslim Broederschap.