NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag de bomaanslagen in de Syrische stad Aleppo van woensdag veroordeeld als ''terroristische aanslagen''.

De raad ziet er de hand in van groepen die zijn gelieerd aan terreurnetwerk al-Qaeda. In Aleppo vielen woensdag door een serie aanslagen tientallen doden en gewonden.

Volgens de Syrische staatstelevisie ontploften vijf bommen bij het Saadallah al-Jabiri plein en een zesde enkele honderden meters verderop.

Het komt niet vaak voor dat de leden van de Veiligheidsraad het eens worden over Syrië. De verklaring volgde kort op de veroordeling donderdag van een Syrische mortieraanval op de Turkse grensplaats Akçakale waardoor vijf mensen omkwamen. Rusland hield die laatste veroordeling in eerste instantie tegen.

Ruil

Diplomaten zeggen nu dat Rusland de veroordeling van de aanslag in Aleppo had geëist, in ruil voor de veroordeling van de mortieraanval.

Rusland en China treden in de Veiligheidsraad samen op om sancties en eenzijdige veroordelingen ten koste van Syrië te voorkomen. Dit heeft vooral bij westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, tot grote frustratie geleid.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten