ANKARA/MOSKOU - De Syrische regering heeft erkend dat ze achter een mortieraanval zat die donderdag vijf Turkse burgers het leven kostte.

Het regime heeft ook zijn excuses aangeboden. Dat zei de vicepremier van Turkije, Beşir Atalay, donderdag.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had eerder op de dag aangedrongen op een formele verontschuldiging van Syrië. Ook wilde Moskou dat Damascus zou beloven dat een dergelijke mortieraanval niet opnieuw zou plaatsvinden.

Rusland geldt als de belangrijkste bondgenoot van het regime van president Bashar al-Assad, tegen wie sinds maart vorig jaar een opstand woedt.

Volgens Lavrov had Syrië achter de schermen al aan Rusland laten weten dat de mortieraanval ''een tragisch ongeluk'' was. Hij vond het van belang dat dat in het openbaar zou worden herhaald.

Families

Syrië condoleerde woensdag al de families van slachtoffers van de granaatinslagen op Turkse bodem. Ook zei de Syrische minister van Informatie, Omran Zoabi, dat er een onderzoek komt naar de oorsprong van de granaatinslagen bij de Turks-Syrische grens.

De afgelopen weken kwamen meerdere malen Syrische granaten in Turkije terecht. Woensdag vielen daardoor doden.

Turkije liet zijn leger terugschieten, waardoor Syrische soldaten zouden zijn omgekomen. Het Turkse parlement stemde donderdag in met een wet die het mogelijk moet maken om Syrië binnen te vallen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten