LONDEN - Veel kinderen in Syrië hebben zwaar te lijden van het oorlogsgeweld in hun land. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children, die wereldwijd opkomt voor de belangen van kinderen.

De organisatie zegt ''schokkende getuigenissen'' te hebben verzameld, waaruit onder meer blijkt dat kinderen het doelwit zijn geweest van aanslagen en hebben gezien hoe hun ouders, broers en zussen werden gedood. Zij zijn ook getuige en slachtoffer van martelingen.

De organisatie dringt er bij de Verenigde Naties op aan meer waarnemers naar Syrië te sturen om het geweld tegen kinderen te documenteren, zodat de daders uiteindelijk kunnen worden gestraft.

Een mensenrechtenorganisatie meldde dat soldaten van het Syrische leger dinsdagochtend een kind hebben doodgeschoten. Zij zat in een auto die onder vuur werd genomen op de snelweg tussen Aleppo en Damascus.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat de oppositie steunt, stierven er maandag 116 mensen in Syrië door het oorlogsgeweld, onder wie zeker 12 kinderen.

Bomaanslag

In Damascus pleegden rebellen dinsdag een bomaanslag op een schoolgebouw dat wordt gebruikt door veiligheidstroepen en pro-regeringsmilities, meldden activisten. Over eventuele slachtoffers was nog niets bekend. Staatsmedia maakten tot nu toe geen melding van de bomaanslag.