NEW YORK - De Verenigde Naties (VN) moeten zich krachtiger opstellen om het geweld in Syrië te stoppen.

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gezegd tegen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, zo meldde het ministerie van Rosenthal dinsdag.

De twee spraken elkaar maandag in New York, waar deze week de jaarlijkse VN-top is. Volgens Rosenthal blijft de bevolking in Syrië het slachtoffer van het regime van president Bashar al-Assad.

Vorige week pleitte de bewindsman er op een bijeenkomst in Den Haag al voor de maatregelen tegen dat bewind efficiënter te maken en er daarmee voor te zorgen dat het regime wordt geïsoleerd.

'Slimme sancties'

Naast financiële sancties pleit Rosenthal ook voor slimme sancties, bijvoorbeeld op internet. Hij vindt dat het bewind van Assad geen toegang meer mag krijgen tot nieuwe technologie om websites te censureren of het gedrag van mensen op internet te volgen.

De Europese Unie heeft onder meer een olie-embargo en een wapenembargo tegen Syrië ingesteld. Ook zijn er reisbeperkingen opgelegd aan Assad en zijn familieleden. Verder zijn van 50 bedrijven en organisaties bankrekeningen geblokkeerd.

Rosenthal spreekt vrijdag in de Algemene Vergadering van de VN.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier