GENÈVE - Het hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis zegt dat hij deze week 'positieve' gesprekken met de Syrische president Bashar Assad heeft gehad over toegang tot gevangenen en het afleveren van hulpgoederen.

De gesprekken waren 'nuchter, ter zake' en concentreerden zich op humanitaire behoeften, zei ICRC-president Peter Maurer vrijdag.

Maurer verklaarde dat hij ook landelijke gebieden buiten de hoofdstad Damascus heeft bezocht, waar inwoners hem 'gruwelijke verhalen over gewapende aanvallen' vertelden die hem hadden geschokt. Hij zei er geen enkele twijfel over te hebben dat Syrië verwikkeld is in een burgeroorlog.

De ICRC-president was drie dagen in Syrië. Hij zei dat het Rode Kruis ervan uitgaat dat Syrië op grond van zijn volkenrechtelijke verplichtingen toegang moet geven tot gevangenen, maar dat Assad (foto) geen harde toezeggingen heeft gedaan. De Syrische president toonde zich wel bereid 'deze kwestie te behandelen'.

Opstand

Sinds de opstand in maart 2011 begon zijn in Syrië tienduizenden mensen opgepakt. "Hun basisrechten moeten overeind worden gehouden en ze moeten contact kunnen hebben met hun familie", zei Maurer.

Maurer, een ervaren Zwitserse diplomaat, wilde zich niet uitlaten over zijn indrukken van Assad.

Hij verklaarde wel dat Assad en andere leden van de regering het er over het algemeen over eens waren dat belemmeringen voor het afleveren van humanitaire hulp moeten worden opgeheven.

Hij zei dat het Rode Kruis ook met de Syrische oppositie in contact wil treden, maar dat het door het versplinterde karakter van de oppositie lastig zal zijn om afspraken te maken.