BRUSSEL/GENEVE - De Europese Commissie gaat meer geld vrijmaken voor humanitaire hulp aan het door conflict getroffen Syrië. Het gaat om een extra bedrag van 50 miljoen euro.

Dat maakte Europees commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire hulp) vrijdag bekend. Volgens haar verslechtert de situatie in Syrië dagelijks.

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr verdubbelt de hulp aan Syriërs die in eigen land op de vlucht zijn, tot 41,7 miljoen dollar (bijna 33 miljoen euro).

Volgens een woordvoerder kwamen alleen al vorige week bijna 3000 vluchtelingen naar het Unhcr-bureau in Damascus, omdat zij zich zorgen maakten over hun veiligheid, financiële problemen hadden of huisvesting zochten.

'Geen oplossing'

Georgieva stelt vast dat ''de internationale gemeenschap er tot nu toe niet in is geslaagd een politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië, maar dat mag geen excuus zijn om niets te doen aan humanitaire hulp. We moeten juist meer doen''. Zij riep alle partijen in Syrië op zich te houden aan de internationale afspraken over de bescherming van burgers. ''Hoe dieper de wonden, hoe zwaarder de genezing.''

Met de extra gelden komt de steun van het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit op 119 miljoen euro.

Sinds in maart vorig jaar de burgeroorlog in het Arabische land begon, zijn meer dan 26.000 mensen door geweld omgekomen. Dat zegt de oppositiebeweging Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.